Sample Question Paper-3

          Final Exam

  1. Which of the following is not a Primary Energy Source?
  2. a) Oil b) Natural Gas c) Electricity      d) Wood

 

  1. Which of the following is a renewable energy source?
  2. a) Bitumen b) Wind Energy c) Coal     d) Natural Gas
  3. Greenhouse effect refers to increase in
  4. Global temperature. b) Carbon monoxide c) atmospheric pressure
  5. d) Greenery
  6. The nodal agency for coordinating the energy conservation activities under EC act in India is
  7. a) Bureau of Indian Standards b) Bureau of Energy Efficiency
  8. c) Bureau of Energy Education d) Bureau of Energy and Environment

 

  1. Indian per capita energy consumption is ____ of the world average.
  2. a) 4% b) 20% c) 1%              d) 10%
  3. Name the Act, which is proposed to bring the qualitative transformation of the electricity sector:
  4. a) Regulatory Commission Act 1998 b) Indian Electricity Act 1910
  5. c) Supply Act 1948 d) Electricity Act 2003
  6. The type of energy possessed by the charged capacitor is
  7. a) Kinetic energy b) Electrostatic                      c)   Potential   d) Magnetic
  8. Inexhaustible energy sources are known as
  9. a) commercial Energy b) renewable Energy
  10. c) primary energy d) secondary energy

 

  1. Energy consumption per unit of GDP is called as:
  2. a) Energy Ratio b) Energy intensity c) Per capita consumption d) None
  3. Which of the following is highest contributor to the air pollution?
  4. a) Carbon Monoxide b) Hydro Carbons
  5. c) Sulphur Oxides d) Particulates
  6. Acid rain is caused by the release of the following components from combustion of fuels.
  7. a) SOx and NOx b) SOx and CO2c) CO2 and NOx d) H2O

12.The energy stored in the bonds of atoms and molecules is called

  1. a) Kinetic energy b) Chemical energy
  2. c) Potential energy d) Magnetic energy

13.The grade of energy can be classified as low, high, extra ordinary. In case of electrical energy it would fall under ____ category. (EM/EA)

  1. a) low grade b) extra ordinary grade c) high grade d) none of the above

14.The quantity of heat required to raise the temperature of 1 gram of water by 1 OC is termed as

  1. a) Specific heat b) Heat capacity c) One Calorie d) Sensible heat

15.Nameplate kW or HP rating of a motor indicates

  1. a) input kW to the motor b) output kW of the motor
  2. c) minimum input kW to the motor d) maximum input kW to the motor

16.The method of producing power by utilizing steam generated for process in the boiler is termed as —–

  1. a) Extraction b) Cogeneration c) Both a & b d) Neither a nor b

17.Replacement of steam based hot water generation by solar system is an example of

  1. a) matching energy usage to the requirement
  2. b) maximising system efficiency
  3. c) Energy substitution
  4. d) Performance improvement

18.One unit of electricity is equivalent to ___ kcal heat units.

  1. a) 800 b) 860 c) 400 d) 680
  2. In a heat treatment furnace the material is heated up to 800 °C from ambient temperature of 30 ° C considering the specific heat of material as 0.13 kCal / kg °C. What is the energy content in one kg of material after heating?
  3. a) 150 kCal b) 250 kCal c) 350 kCal d) 100 kCal
  4. In material and energy balance, cycle time play an important role.

True or False

  1. Sankey diagram is an useful tool to represent ____.
  2. a) financial strength of the company b) management philosophy
  3. c) input and output energy flow d) human resource strength of the company
  4. To assess the existing situation of a plant, good energy saving strategy plan starts with…
  5. energy audit b) training c) seminar d) none of the above
  6. Simple pay back period is equal to:
  7. a) Ratio of First cost/net yearly savings b) Ratio of Annual gross cash flow/capital cost c)None ( d)All the above
  8. The cost of replacement of inefficient compressor with an energy efficient compressor in a plant was Rs 5 lakh. The net annual cash flow is Rs 1.25 lakh. The return on investment is:
  9. 15% b) 20% c) 25% d) 19.35%

 

  1. The ratio of annual net cash flow to capital cost is ____________
  2. a) Net present value b) Internal rate of return
  3. c) Return on investment d) Discount factor
  4. IRR stands for_________
  5. a) Integration rate of return b) Interest return rate
  6. c) Internal rate of return d) Investment return rate

 

  1. The empirical relationship used to plot production Vs Energy consumption is (Y= energy consumed for the period; C = fixed energy consumption; M = energy consumption directly related to production; X= production for same period).

a)X=Y+MC b) Y=Mx+C c) M=Cx+Y d) None of above

  1. 1 kg LPG = _____ kcal.
  2. a) 12,000 kcal b) 8000 kCal c) 6000 kCal d) 4000 kCal
  3. What do you mean by “toe”
  4. a) Total oil equivalent b) Tons of effluent
  5. c) Tons of oil equivalent d) none of the above
  6. Identify the fuel which has the highest specific gravity.
  7. a) furnace oil b) LSHS c) LDO d) HSD
  8. High percentage of carbon monoxide presence in the flue gas of boiler is an indicator of
  9. a) high excess air b) complete combustion
  10. c) good control of pollutants d) low excess air
  11. Viscosity of a liquid fluid is very much dependent on c
  12. a) pressure b) pipe size
  13. c) temperature d)colour
  14. Presence of sulphur in the boiler fuel leads to a
  15. a) corrosion b) erosion c) low heat transfer d) none of the above
  16. For complete combustion of every kg of FO firing, the approximate theoretical quantity of air required is: a
  17. 14 kg b) 18 kg c) 21 kg d) 10 kg

 

  1. The percentage requirement of excess air for efficient combustion for coal is less than that of natural gas – State True or False. F
  2. High percentage of carbon monoxide presence in the flue gas of boiler is an indicator of
  3. a) high excess air b) complete combustion
  4. c) good control of pollutants d) low excess air
  5. Oxygen (O2) percentage measurement by volume basis can be done by using: d
  6. a) ultrasonic tester b) potassium oxide probe
  7. c) copper tubes d) zirconium oxide probe
  8. “In case of net calorific value (NCV) of any fuel, it assumes that water leaves with the combustion products with fully being condensed”. State True or False f

If the liquid fuel is highly viscous, the action required for proper burning in boiler is ___. a

  1. a) Pre-heating b)cooling
  2. c) mixing d)vapourising
  3. State whether following statement is true or false “The proximate” word has meaningful interpretation. While describing “approximate” for a proximate analysis of coal False
  4. “Turndown ratio” for burners is the ratio of
  5. air to fuel
  6. b) maximum fuel input to actual fuel input
  7. c) maximum fuel input over minimum fuel input
  8. d) maximum air input over minimum air input

 

Subjective Questions

1.What is ‘Reactive power’ and ‘Active power’?

2.Define specific power consumption with an example.

3.Differentiate exothermic and endothermic reactions.

4.Differentiate the terms ‘specific heat’ and ‘heat capacity’?

  1. List down at least three responsibilities of an Energy Manager?
  2. What are the basic criteria for financial investment appraisal?
  3. What is ‘excess air’ and why is it required for ‘combustion’ in a boiler?
  4. How to control ‘excess air’?
  5. Define ‘specific gravity’ for a fuel.
  6. Name the three main classification of coal?
  7. How moisture content in coal derived in a laboratory?
  8. What is the primary function of a burner application for liquid fuels?
  9. Arrange the following fuels in the ascending order of their ‘calorific value’.

(HSD, coal, paddy husk)

  1. What is main objective of Electricity Act, 2003?
  2. What is greenhouse gas effect?
  3. How Bureau of Energy Efficiency (BEE) facilitates energy efficiency programs in India?
  4. Classify the types of the energy available on the earth?
  5. Define Reserve to ‘Production Ratio’?
  6. What is Energy intensity and what it indicates?
  7. Differentiate between Energy Conservation and Energy Efficiency?

Answer Key

  1. c
  2. b
  3. c
  4. a
  5. b
  6. d
  7. b
  8. b
  9. b
  10. a
  11. a
  12. b
  13. c
  14. c
  15. b
  16. b
  17. c
  18. b
  19. d
  20. True
  21. C
  22. A
  23. A
  24. C
  25. C
  26. C
  27. B
  28. A
  29. C
  30. B
  31. D
  32. C
  33. A
  34. A
  35. False
  36. D
  37. D
  38. False
  39. A

 

  1. Reactive power (kVAr) is the portion of the apparent power that does no work. This type of power must be supplied to all types of magnetizing equipment, such as motors, transformers etc. larger the magnetizing requirement, larger the kVAr. Active power is the work producing part of the apparent power
  2. The specific energy consumption is defined as the energy required to produce a unit of output.

e.g. : Compressors:

A compressor generates 100 cfm of air at 7 kg/cm2 pressure. The power drawn by the motor is 18 kW.

i.e. Specific energy consumption is = 18/100

=0.18kW/cfm@7kg/cm2

  1. Exothermic reaction: A chemical reaction in which Heat is released.

Endothermic reaction: A chemical reaction in which heat is absorbed.

  1. Specific heat is defined as the quantity of heat required to raise the temperature of 1 kg of a substance through 1 OC. Heat capacity is defined as the quantity of heat required to raise the temperature of the object by 1 OC.
  2. The responsibilities of an Energy Manager are:
  • Prepare an annual activity plan and present to management concerning financially attractive investments to reduce energy costs
  • Establish an energy conservation cell within the firm with management’s consent about the mandate and task of the cell.
  • Initiate activities to improve monitoring and process control to reduce energy costs.
  1. The basic criteria for financial investment appraisal include
  • Simple payback period,
  • Return on investment and internal rate of return
  • Net present value and cash flow
  1. For any fuel a fixed amount of theoretical air is required for stoichiometric combustion. In practice theoretical quantity of air is inadequate to mix with the entire quantity of fuel intimately. The problem is sought to be overcome by admitting some quantity of air in excess of the theoretical quantity. This is called excess air.
  2. Chemical analysis of the gases is an objective method that helps in achieving finer air control. By measuring carbon dioxide (CO2) or oxygen (O2) in flue gases by continuous recording instruments or Orsat apparatus or portable fyrite, the excess air level as well as stack losses can be estimated. The excess air to be supplied depends on the type of fuel and the firing system. For example, for optimum combustion of fuel oil, the CO2 or O2 in flue gases should be maintained at 14 -15% in case of CO2 and 2-3% in case of O2.
  3. Specific gravity is the ratio of the weight of a given ‘volume of oil’ to the ‘weight of the same volume of water’ at a given temperature.
  • Anthracite
  • Bituminous
  • Lignite

 

  1. A sample of raw coal is crushed until it passes through a 20-mesh screen (20 meshes per linear inch). A definite amount is weighed, placed in a covered crucible, and dried in an oven at about 105oC for 1 hr. Then the sample is cooled to room temperature and weighed again. The loss in weight represents moisture.
  2. The primary function of burner is to atomise fuel to millions of small droplets so that the surface area of the fuel is increased enabling intimate contact with oxygen in air.
  3. Paddy husk

Coal

HSD

  1. The main objective of Electricity Act, 2003 is to create liberal framework of development for the power sector by distancing Government from regulation.
  2. The heating up of earth’s atmosphere due to trapping of long wavelength infrared rays by the carbon di- oxide layer in the atmosphere is called green house effect.
  3. BEE facilitates Energy efficiency programs in India by preparing standards and labels of appliances, developing a list of designated consumers, specifying certification and accreditation procedures, preparing building codes, maintaining central EC fund and undertaking promotional activities in coordination with centre and state level agencies.
  4. Energy can be classified into several types based on the following criteria as:
  • Primary and Secondary energy
  • Commercial and Non commercial energy
  • Renewable and Non-Renewable energy
  1. It is the ratio of fuel reserves remaining at the end of the year to the production in that year.
  2. Energy intensity is energy consumed per unit of GDP and it indicates the development stage of that country.
  3. Energy conservation is achieved when growth of energy consumption is reduced, measured in physical terms. Whereas the energy efficiency is achieved when energy intensity in a specific product, process or area of production is reduced without affecting output, consumption or comfort levels.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Sample Question Paper-3

  • May 15, 2017 at 11:58 pm
    Permalink

    Thanks for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and simply could not come across. What an ideal website.

    Reply
  • May 22, 2017 at 11:33 pm
    Permalink

    I’ve been browsing on-line greater than three hours today, yet I never found any attention-grabbing article like yours. It’s beautiful price enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will probably be a lot more useful than ever before.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *